Lockdown Life & Darknets: BTC nog steeds de DNM-koning, Cashaa’s gestolen munten naar Hydra gestuurd, Cannabisverkoopstijging

In de afgelopen zes maanden heeft de uitbraak van Covid-19 veel onrust veroorzaakt in de wereld en één ding is zeker, het gebruik van de darknet-markten is sterk toegenomen. Terwijl de burgers van de wereld zijn opgesloten, is de verkoop van cannabis omhooggeschoten en is de dollarwaarde van de bitcoin-transacties die onderhands worden gedaan, meer dan 100 miljoen dollar per maand gebleven.

Het gebruik van de darknetmarkt (DNM) is de afgelopen zes maanden geëxplodeerd, vooral nadat de uitbraak van het coronavirus begon te stijgen. Uit gegevens van The Block Research en 1000x Group blijkt dat bitcoin (BTC) nog steeds de beste keuze is voor de acceptatie van DNM-leveranciers.

Block Research-analist Steven Zheng legt in een rapport van 8 augustus 2020 uit dat bitcoin (BTC) 98% van de 49 DNM’s die de onderzoeker onderzocht heeft, vastlegt. De onderzochte DNM’s laten zien dat monero (XMR) de op één na meest leveraged (45%) crypto is die op DNM’s wordt geaccepteerd. Litecoin (LTC) en bitcoin cash (BCH) vangen respectievelijk 29% en 12%.

1000x Group’s data is een tikje anders omdat de tracker van het bedrijf 15 verschillende DNM’s bewaakt. De meeste markten accepteren BTC, behalve Whitehouse en Monopoly Market, die alleen monero (XMR) accepteren.

Darkbay, Empire en Cannazon accepteren allemaal BTC, maar ze ondersteunen ook litecoin (LTC) en monero (XMR) transacties.

Net zoals de gegevens van Steven Zheng, toont de DNM-tracker van 1000x Group aan dat BTC door een meerderheid van de DNM-leveranciers wordt aanvaard. Op 11 augustus 2020 heeft monero (XMR) 65% van de DNM-leveranciers geaccepteerd.

Litecoin (LTC) geeft 26,8% van de acceptatie van DNM’s aan volgens de 1000x Group’s tracker, die de cryptos meet die worden geaccepteerd als betaalmethode op de darknet.

Op 11 juli 2020, onthulde de digitale valutawissel Cashaa dat het werd gehackt voor 336 BTC met een waarde van $4,3 miljoen tegen de huidige wisselkoersen. Verklaringen van de Corona Millionaire-analysefirma Cyphertrace en zijn belangrijkste financiële analist, John Jefferies, tonen aan dat een fatsoenlijk deel van deze munten wacht om „gepeld“ te worden.

Peeling bestaat uit het opsplitsen van grote sommen munten in kleinere fracties en ze naar DNM’s, diepe web bitcoin mixers, en ongereguleerde uitwisselingen te sturen. Uit de gegevens van de Groep van 1000x blijkt dat de dollarwaarde van de bitcoin-transacties die onderhands worden uitgevoerd, meer dan 100 miljoen dollar per maand is gebleven. De maand april was een beetje minder met $95 miljoen die maand, omdat in mei de meeste privé-transacties in termen van dollarwaarde met $149 miljoen werden uitgevoerd. De dollarwaarde van juli van privé bitcoin (BTC) transacties raakte $137 miljoen, en de gegevens van augustus zijn nog steeds aan het opbouwen bij $86 miljoen.

Jefferies zei dat 50 BTC van de Cashaa-houwer naar vijf crypto-handelsplatforms en de Russische DNM Hydra werd gestuurd. Hydra is één van grootste DNMs wereldwijd en de ramingen zeggen de markt 65% van het DNM marktaandeel vangt alhoewel het slechts op Russen richt.

De rest van de fondsen heeft gecombineerd met extra fondsen niet verwant aan de aanvankelijke houwer, en zich in de donkere markt Hydra en vijf unieke cryptocurrency uitwisselingen bewogen,“ Jefferies die op 19 Juli wordt verklaard.

Het marktonderzoek van Darknet van het Dagboek van de Geneeskunde van de Verslaving toont ook aan dat tijdens de crisis Covid-19, de marihuanaverkoop exponentieel tijdens de sluitingen zwelde.

Het Europees Waarnemingscentrum voor Drugs en Drugsverslaving (EMCDDA) zei dat tijdens de maand maart de potverkoop met meer dan 30% steeg. Teodora Groshkova, de onderzoeker van het EMCDDA, legde uit dat de kopers in die periode probeerden de voorraad te vergroten vanwege de hangende lockdown orders.

Het is mogelijk dat [cannabis] kopers probeerden hun voorraad voor de komende weken te vergroten, of er is gewoon een grotere groep cannabisgebruikers die online ontdekken als een handig distributiekanaal wanneer het sociale contact beperkt is en ze beperkte middelen hebben om hun gebruikelijke dealer te bereiken,“ benadrukt Groshkova’s rapport.

Groshkova merkte ook op dat de verkoop van kleine hoeveelheden in de detailhandel een hoge vlucht nam en dat de groothandelsaankopen in de loop van deze maanden begonnen te dalen.

Wanneer de offline mogelijkheden voor [cannabis] wederverkoop beperkt zijn, zijn deze mensen niet zo geïnteresseerd in dit soort grotere hoeveelheden,“ onthult Groshkova’s rapport. „Ze zien dat ze moeite zullen hebben om deze producten te verschuiven.“